Rock Classics uit de 60s, 70s, 80s en 90s

Dj Vinyl, klik hier om uw favoriete rock classic uit de 60s, 70s, 80s of 90s aan ons door te geven.

De Rock-’n-Roll periode eindigde in Amerika omstreeks 1959. Buddy Holly verongelukte in februari van dat jaar (samen met Ritchie Valens en The Big Bopper) en Elvis Presley werd opgeroepen voor militaire dienst. Andere redenen waarom de periode eindigde waren ook de schandalen rondom Jerry Lee Lewis (huwelijk met zijn 14-jarige nicht) en Chuck Berry (gevangenisstraf) en de (voor het puriteinse Amerika) te ruige optredens van diverse bands. Men vond het optreden van Elvis Presley (bijnaam “Elvis the Pelvis”) te aanstootgevend. Terwijl in de VS de trend naar andere, populaire muziek kwam, vertolkt door knappe tieneridolen, en er nieuwe dansen ontstonden zoals de twist, shake, fly, hully gully, pony, calypso en limbo, kwamen er in het Verenigd Koninkrijk, en later ook in Nederland, onder invloed van de rhythm and blues, nieuwe muziekgroepen tevoorschijn zoals The Rolling Stones, Moody Blues, The Animals en The Beatles.

1. Ike & Tina Turner
Nutbush City Limits
26. Contours
Do you love me
2. Bill Haley Rock around the clock 27. Simple Minds Don’t you forget
3. Jerry Lee Lewis Great balls of fire 28. Kiss
I was made for lovin’you
4. Chubby Checker The Twist 29. AC/DC Whole lotta Rosie
5. Little Richard Tutti Frutti 30. Brian Adams Summer of 69
6. Elvis Presley Jailhouse rock 31. Bruce Springsteen Dancing in the dark
7. ZZ Top Gimme all your lovin’
32. Pat Benatar Love is a battlefield
8. Peter Koelewijn & Rockets Kom van dat dak af 33. Queen I want to break free
9. Guns & Roses Paradise City 34. Solomom Burke Everybody needs somebody
10. Ike & Tina Turner
Proud Mary
35. Robert Gordon Red hot
11. Grand Funk Somekind of wonderful 36. Van Halen Running with the devil
12. Chi Coltrane Go Like Elijah 37. Bachmann Turner O. You ain’t seen nothing yet
13. Meatloaf Paradise by dashboard light 38. Blondie Denis
14. Wilson Pickett Land of a thousand dances 39. Rolling Stones
Sympathy
15. Rolling Stones I can’t get no 40. Dire Straits Sultans of swing
16. Beatles I feel fine 41. Cheap Trick I want you to want me
17. Ram Jam Black Betty 42. Fleetwood Mac Go your own way
18. Jimi Hendrix Hey Joe 43. R.E.M. Losing my religion
19. Golden Earrings Radar Love 44. The Doobie Brothers Listen to the music
20. The Police So lonely 45. The Romantics What I like about you
21. Herman Brood & Wild Romance Saturday night 46. Black Sabbath Paranoid
22. Madness One step beyond 47. Bon Jovi You give love a bad name
23. Arthur Conley Sweet soul music 48. The Cult She sells sanctuary
24. U2 Sunday bloody sunday 49. Sex Pistols God save the queen
25. Fats Domino I’m walking 50. Status Quo
Roll over lay down

Een dj had een ruime keuze aan rock muziek in de 70s. Het begin van de jaren 70 stond o.a. in het teken van de “glitterrock” met prominenten als David Bowie, Roxy Music, The Sweet, Status Quo, Gary Glitter, KISS en Queen. Daarnaast had je ook de hardrock bands zoals Deep Purple, Uriah Heep en Led Zeppelin. Een andere variant was de progressieve rock met langere nummers waarin de virtuositeit van de bandleden ruim baan krijgt, zoals bij Pink Floyd en Genesis. In de 70s doet ook de synthesizer, violen en complexe akkoorden (E.L.O.) zijn intrede en de rockmuziek verwijderde zich stilaan van zijn roots. Dit veroorzaakte ook een tegenstroming die back-to-basic wilde naar de 3 akkoorden beatmuziek, de punk.

Punk brak echter pas door in 1976 in het jaar dat ook The Clash werd opgericht. The Clash speelde een combinatie van punkrock, reggae, rap en rock-’n-roll. De manager van de punkgroep the Sex Pistols start in 1976 een slimme mediacampagne die onder de Britse jeugd massale navolging vindt. De stijl van de Sex Pistols was gebaseerd op de ruige gitaarrock van Amerikaanse groepen als de Stooges en de Ramones. In het kielzog van de Sex Pistols, die van 1975 tot 1977 luidruchtig van zich liet horen, begonnen talloze Britse jongeren hun eigen punkband.

De kleding werd synoniem en symbool voor punk: gescheurde kleding met spreuken en slogans en veel accessoires als veiligheidsspelden, metalen kettingen, scheermesjes en spenen. Zeer strakke broeken met typerende witte vlekken ontstaan door chloor spoelingen. En dan natuurlijk de hanekam, zo hoog mogelijk met veel verschillende kleuren. Of super kort geknipt met pieken, afgewisseld met kale stukken en getoupeerd haar. De punk stroming bleef nog jarenlang invloedrijk, met name op het gebied van mode, popmuziek en grafische vormgeving.

Als dj had je het eind jaren 70 helemaal gemaakt en zij stonden synoniem voor avontuur en rebels. Disco, punk en hardrock stonden zij aan zij in de hitlijsten. De bands kwamen uit Engeland, Amerika maar ook Australie. In 1977 scoorde AC/DC hun eerste grote hit met Whole Lotta Rosie. En laten we vooral onze Nederlands trots, de broeds Van Halen niet vergeten.  1977 was ook het jaar dat het album Bat Out Of Hell van Meatloaf werd uitgebracht met de rockhit Paradise By The Dashboard Light die hij zong met Ellen Foley. Black Sabbath vermengde de hardrock met satanistische invloeden en werden grondleggers van de Heavy Metal. Daar waar punkmuzikanten bewust kiezen voor eenvoudige, primitieve muziek, maken heavy metalbands vaak gebruik van de technische vernuft van de bandleden.

Na een rumoerige periode van al die contrasterende muziekstijlen brak een nieuw en rustiger tijdperk aan, de New Wave. Met de term wordt zo ongeveer elke vorm van moeilijk te classificeren popmuziek uit de periode 1977-1988 bedoeld. Met bands als Talking Heads, Spandau Ballet, Duran Duran, Blondie, Ian Dury, The Police, Kajagoogoo, Bananarama, Style Council, A-ha, Talk Talk, The Cure, Depeche Mode, Billy Idol, Tears for Fears, Fischer Z, Boy George, The Human League, Simple Minds, OMD, Cock Robin, Yazoo, New Order, Howard Jones en Soft Cell. Een bonte verzameling van muziekstijlen die tot ver in de jaren 80 domineerden. De dj wordt door de vele hobby disco’s van zijn voetstuk gezet en wat rest is een laag aanzien in de maatschappij.

In Nederland leidde het grote succes van de band Doe Maar en Spargo begin jaren 80 tot een heropleving van de Nederlandse popmuziek met in hun kielzog bandjes als Bloem, Kadanz, Toontje Lager, Klein Orkest, Frank Boeijen Groep, Noodweer en Het Goede Doel. Populaire onderwerpen waren heroïneverslaving, racisme en de angst voor nucleaire oorlogsvoering – STOP de BOM. Maar ook de rockbands deden het goed zoals Rowen Heze, De Dijk, The Scene en Normaal. Ook in de jaren 90 waren er veel Nederlandstalige bands succesvol: Marco Borsato, Rene Froger, Ruth Jacott, Guus Meeuwis & Vagant, Van Dik Hout, Acda en de Munnik, De Kast, Volumia! en BLØF. Bands die het nu 20 jaar later nog steeds goed doen in de hitlijsten.